Het bureaublad van Windows 10

Het bureaublad, de werkomgeving die direct na het opstarten van Windows wordt getoond, is een verzamelplek voor snelkoppelingen naar veelgebruikte apps, documenten en websites. Nieuw in Windows 10 is de mogelijkheid om met meerdere bureaubladen te werken (alleen beschikbaar in de desktopomgeving!) Door meerdere bureaubladen te gebruiken zijn de verschillende werkomgevingen van elkaar te scheiden, zo kan bijvoorbeeld één bureaublad worden gebruikt voor het scherm vullend weergeven van het e-mailprogramma, één voor werk gerelateerde werkzaamheden en één voor privédoeleinden (extra toegevoegde bureaubladen blijven in het geheugen van Windows, de geopende programma’s moeten echter elke herstart opnieuw aan het betreffende bureaublad worden toegevoegd).

Via Taakweergave (te openen met de toet combinatie Win-Tab of via het icoontje op de taakbalk rechts naast het zoekveld) kan tussen de verschillende bureaubladen worden geswitcht. Nieuwe tabbladen worden met de knop +Nieuw bureaublad (rechtsonder) toegevoegd, door middel van slepen zijn openstaande programma’s naar een ander bureaublad te verplaatsen. Het is ook mogelijk om een openstaand venster op alle bureaubladen te tonen (dit is met name handig wanneer een specifiek programma altijd zichtbaar moet zijn op één van de aangesloten beeldschermen, bijvoorbeeld het e-mailprogramma): klik vanuit de taakweergave met rechts op het betreffende venster en activeer de optie Dit venster weergeven op alle bureaubladen. Moeten alle geopende vensters van één specifiek programma (bijvoorbeeld de Windows Verkenner) ook op de andere bureaubladen worden weergegeven, activeer dan ook de optie Vensters van deze app weergeven op alle bureaubladen.

TIP: Wordt veel met bureaubladen gewerkt, gebruik dan de sneltoetsen Win-CTRL-D (voor het aanmaken van een nieuw bureaublad), Win-CTRL-F4 (voor het sluiten van het huidige bureaublad) en Win-CTRL in combinatie met de pijltjestoets naar links of rechts (voor het wisselen tussen bureaubladen).

De bureaubladachtergrond personaliseren

Via Instellingen, onderdeel Persoonlijke instellingen, sub Achtergrond (of met een rechter muisklik op een leeg gedeelte van het bureaublad, optie Aan persoonlijke voorkeur aanpassen) kan de bureaubladachtergrond worden gepersonaliseerd met een afbeelding, kleur of diavoorstelling:

  • Afbeelding: Er is keuze uit een standaardafbeelding van Windows of een foto uit de eigen collectie (via de knopBladeren). Het internet staat overigens vol met de meest fantastische, gratis te downloaden wallpapers, zie http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/wallpaper.
  • Kleur: Het aantal beschikbare achtergrondkleuren is beperkt. Zit je favoriete kleur er niet bij, maak dan met een fotobewerkingsprogramma alsPaint een afbeelding in de gewenste kleur (enkele pixels hoog en breed is voldoende) en sla deze op in de map met afbeeldingen. De afbeelding kan vervolgens op de hiervoor beschreven wijze als achtergrondafbeelding worden ingesteld.
  • Diavoorstelling: Selecteer de gewenste map (via de knopBladeren) en wijzig het interval (naar bijvoorbeeld 1 minuut). De optimale weergave van een afbeelding of diavoorstelling is afhankelijk van de grootte van het beeldscherm, dat vergt dus wat experimenteren!

Snelkoppelingen op het bureaublad

Het bureaublad is een centrale plek in Windows waar gemakkelijk naar teruggekeerd wordt. Het bureaublad is voor veel gebruikers dan ook een ideale locatie om snelkoppelingen naar veelgebruikte programma’s (apps), bestanden en webpagina’s op te plaatsen. Snelkoppelingen naar programma’s en bestanden maak je eenvoudig door vanuit de Windows Verkenner met rechts op het (al dan niet uitvoerbare) bestand te klikken en te kiezen voor Kopiëren naar in het contextmenu, Bureaublad (snelkoppeling maken). Wilt u een persoonlijk bestand via het bureaublad toegankelijk maken, sla deze dan eerst op in de map met persoonlijke documenten en maak daarna pas een snelkoppeling naar dit bestand. Dit verkleint de kans dat bestanden per ongeluk worden verwijderd!

De meeste browsers (waaronder Internet Explorer) kunnen een snelkoppeling naar een webpagina op het bureaublad plaatsen, simpelweg door het icoontje in de adresbalk (vlak voor het internetadres) met de muis naar het bureaublad te slepen. Helaas heeft Microsoft Edge (de standaard browser van Windows 10) deze optie niet. Op de betreffende pagina wordt uitgelegd hoe er toch snelkoppelingen naar Edge-pagina’s op het bureaublad kunnen worden geplaatst.

TIP: Standaard snelkoppelingen (zoals die naar de prullenbak, de Windows Verkenner, de map met persoonlijke bestanden, het netwerk en het configuratiescherm) zijn via Instellingen, onderdeel Persoonlijke instellingen, sub Thema’s, optie Instellingen voor bureaubladpictogrammeneenvoudig aan het bureaublad toe te voegen (of te verwijderen). Ook vanuit de ‘verborgen’ systeemmap %windir%\explorer.exe shell:::{4234d49b-0245-4df3-b780-3893943456e1} (plak de vetgemaakte tekst in de adresbalk van de Windows Verkenner) zijn via een rechter muisklik snelkoppelingen te maken naar vele apps!

De optie “Bureaublad (snelkoppeling maken)” herstellen

De optie Bureaublad (snelkoppeling maken) wil nog wel eens op onverklaarbare wijze uit het contextmenu verdwijnen. Dit is eenvoudig te herstellen: open de map SendTo in de Windows Verkenner (via C:\Gebruikers\inlognaam\ AppData\Roaming\Microsoft\Windows\SendTo of met het commando SHELL:SENDTO in de adresbalk van de Windows Verkenner). Maak in deze map een nieuw tekstbestand aan (rechter muisklik, optie NieuwTekstdocument) en wijzig de gehele naam (dus inclusief de extensie .txt) in Bureaublad (snelkoppeling maken).DeskLink.

TIP: Veelgebruikte opslaglocaties (bijvoorbeeld die van foto’s, video’s en muziekbestanden, al dan niet via OneDrive) kunnen ook aan het contextmenu worden toegevoegd: maak (via het contextmenu…) een snelkoppeling naar de betreffende map op het bureaublad en verplaats deze met knippen en plakken naar de map SendTo.

Grootte bureaubladpictogrammen wijzigen

Vindt u de bureaubladpictogrammen te groot of juist te klein? Het formaat kan eenvoudig worden gewijzigd door het bureaublad met een muisklik te activeren, de CTRL-toets in te drukken en tegelijkertijd het wieltje van de muis op of neer te scrollen (bij aanraakschermen kan het alleen via het contextmenu van het bureaublad, optie Beeld). Een waarschuwing is wel op zijn plaats: door het verkleinen of vergroten van pictogrammen wordt de rangschikking op het bureaublad gewijzigd. Is er geen back-up van de snelkoppelingen gemaakt (bijvoorbeeld met de hierna besproken tool DesktopOK) dan kan de indeling alleen nog handmatig worden hersteld.

Bureaubladpictogrammen ordenen

De snelkoppelingen zijn te herkennen aan de bijbehorende bureaubladpictogrammen, klein plaatjes met daaronder verduidelijkende tekst. De bureaubladpictogrammen kunnen netjes worden geordend door met rechts op een leeg gedeelte van het bureaublad te klikken en vervolgens te kiezen voor BeeldPictogrammen Automatisch schikken. Eventueel kan hier ook de optie Pictogrammen uitlijnen op raster worden ge(de)activeerd.

Zijn de bureaubladpictogrammen om onverklaarbare reden door elkaar gehusseld? Met DesktopOK(download: www.softwareok.com/?seite=Freeware/DesktopOK; de taal is met het vlaggetje linksonder te wijzigen in Nederlands) kan een back-up van de pictogrammen worden gemaakt. Klik op de knop Opslaan om de positie van de pictogrammen vast te leggen (in het bestand DesktopOK.ini dat in dezelfde map als het uitvoerbare bestand wordt opgeslagen). Gaat het mis dan kan de back-up met de knop Terugzetten eenvoudig worden teruggezet. Desgewenst kan de pictogramindeling ook in een apart DOK-bestand worden opgeslagen (via de menubalk, DesktopOK, optie Pictogramindeling opslaan als ‘*.dok’) zodat deze is over te zetten naar een andere computer of na een herinstallatie van Windows kan worden teruggezet (optie Pictogramindeling laden uit ‘*.dok’).