De browser Microsoft Edge

Windows 10 is uitgerust met de nieuwe browser Microsoft Edge, een gemoderniseerde versie van Internet Explorer. Alle toeters en bellen van de inmiddels 20 jaar oude browser Internet Explorer zijn verwijderd. Hiermee komt een einde aan de vele ongevraagd geïnstalleerde toolbars en andere invoegtoepassingen die het fatsoenlijk gebruik van Internet Explorer onmogelijk maakten. Ook de ondersteuning voor verouderde standaarden zoals Silverlight, ActiveX en VBscript zijn niet in Edge overgenomen. Mede hierdoor is Edge sneller en sluit hij beter aan bij de huidige web standaarden en beveiligingseisen.

Het minimalistische ontwerp van Edge is gebaseerd op het universal-principe waarbij de gebruikerservaring altijd hetzelfde is, ongeacht het type apparaat (mobiele telefoon, tablet, laptop, desktop,…) Een ander pluspunt van Edge is de een ingebouwde ondersteuning voor het openen van PDF-bestanden en het weergeven van Adobe Flash-video’s. Microsoft Edge is dus op een groot aantal punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger Internet Explorer, de nieuwe browser zou Internet Explorer dus snel moeten doen vergeten. Vanwege het minimalistische ontwerp en de beperkte mogelijkheden zal het me echter niet verbazen als menig (desktop)gebruiker toch een voorkeur voor Internet Explorer behoudt of gebruikmaakt van een alternatieve browser zoals Chrome of Firefox…

TIP: Wordt een webpagina vanwege verouderde standaarden niet correct weergegeven dan kan deze met de knop Meer (rechtsboven, de knop met de drie puntjes), optie Met Internet Explorer openen met de browser Internet Explorer 11 worden geopend.

Startpagina

Standaard opent Edge met de MSN-pagina. Deze startpagina kan worden gewijzigd via de knop MeerInstellingen, selecteer bij Openen met de optie Specifieke pagina of pagina’s, selecteer in de keuzebox de optie Aangepast, geef de gewenste startpagina op (bijvoorbeeld www.google.nl) en bevestig deze met de knop +.

Tabbladen

Bovenin het venster worden de tabbladen getoond, met het plusteken opent een nieuw tabblad. Met een rechter muisklik op een hyperlink wordt de gelinkte pagina in een nieuw tabblad of venster geopend. De volgorde van de tabbladen kan door middel van slepen worden gewijzigd. Door een tabblad naar het bureaublad te slepen, wordt deze in een nieuw venster geopend. Beweeg de muis over een van de achterliggende tabbladen om een preview van de betreffende webpagina’s te tonen. Wilt u één tabblad behouden en de rest afsluiten, klik dan met rechts op het tabblad van de betreffende pagina en kies Andere tabbladen sluiten.

De volgende sneltoetsen zijn interessant bij het gebruik van tabbladen:

  • CTRL-T: nieuw tabblad openen (met startpagina)
  • CTRL-SHIFT-T: een per ongeluk gesloten tabblad herstellen
  • CTRL-(SHIFT-)TAB: bladeren door de geopende tabbladen
  • CTRL+ scrollwiel muis : in- en uitzoomen
  • CTRL+ klik op link : link in nieuw tabblad openen
  • SHIFT+ klik op link : link in nieuw venster openen

Zoeken

Met de toetscombinatie CTRL-F of via de knop MeerOp pagina zoeken wordt de zoekbalk geopend waarmee de geopende webpagina eenvoudig is te doorzoeken (via de knop Opties op de zoekbalk kan het zoekresultaat worden verfijnd). Door de zoekopdracht in de adresbalk te typen, wordt een zoekactie op internet uitgevoerd. De standaard ingestelde zoekmachine Bing is eventueel te vervangen door Google.nl (via de knop Meer, optie Instellingen, knop Geavanceerde instellingen weergeven, optie Zoeken in de adresbalk met, optie <Nieuwe toevoegen>). In de Engelstalige versie van Windows 10 zorgt het activeren van de zoekassistent Cortana voor interessante informatie bij een zoekopdracht (bijvoorbeeld het adres, telefoonnummer, reviews, parkeersuggesties, openingsuren en de menukaart van een restaurant). In de Nederlandse versie is het voorlopig nog niet zover…

Favorieten en leeslijst

Via Aan favorieten of leeslijst toevoegen (de knop met de ster) zijn interessante webpagina’s toe te voegen aan de lijst met favoriete webpagina’s of de leeslijst met nog te lezen pagina’s (de leeslijst bevat schermafdrukken van webpagina’s om later nogmaals na te lezen en eventueel van aantekeningen te voorzien). Opgeslagen favorieten en de leeslijst zijn via de hub (de knop ≡) toegankelijk. De volgorde is door middel van slepen te wijzigen en door met rechts op een favoriet te klikken is met de optie Nieuwe map maken een mapstructuur aan te maken. Zelf geef ik er de voorkeur aan om veel geraadpleegde pagina’s toe te voegen aan de Werkbalk Favorieten (te activeren via de knop Meer, optie Instellingen, knop Instellingen voor favorieten weergeven, optie Werkbalk Favorieten weergeven). Nieuwe pagina’s worden aan deze werkbalk toegevoegd via de knop Aan favorieten of leeslijst toevoegen, sub Favorieten, optie Werkbalk Favorieten (in plaats van Favorieten). Interessante pagina’s kunnen eventueel ook aan Start worden vastgemaakt (via de knop Meer, optie Deze pagina aan Start vastmaken).

De via het Microsoft-account in Internet Explorer (of andere browser) opgeslagen favoriete pagina’s kunnen in Edge worden geïmporteerd via de knop Meer, optie Instellingen, knop Instellingen voor favorieten weergeven, selecteer de browser met de gewenste favorieten, knop Importeren. De favorieten en de leeslijst kunnen ook met andere apparaten worden gesynchroniseerd, mits het gebruikersaccount is gekoppeld aan een Microsoft-account en de synchronisatieoptie van Edge op beide apparaten is geactiveerd (via de knop Meer, optie Instellingen, onderdeel Uw inhoud synchroniseren).

TIP: Microsoft Edge slaat de favoriete pagina’s op in de map C:\Gebruikers\inlognaam\AppData\Local\Packages\ Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe\AC\MicrosoftEdge\ User\Default\DataStore. De favorieten worden opgeslagen in het bestand spartan.edb van de submap Data\nouser1\120712-0049\DBStore (de bijbehorende icoontjes worden opgeslagen in de submap Data\nouser1\120712-0049\Favorites). De map DataStore is niet naar een andere partitie te verplaatsen (noch vanuit Edge, noch via een symbolische link) en zal dus eerst moeten worden veiliggesteld voordat Windows opnieuw wordt geïnstalleerd.

Hub (voor favorieten, leeslijst, browsegeschiedenis en downloads)

In de Hub (de knop met de drie horizontale lijnen) is de verzamelplaats voor de FavorietenLeeslijstGeschiedenis (de browsegeschiedenis) en Downloads (de van internet gedownloade bestanden, standaard opgeslagen in de map C:\Gebruikers\inlognaam\Downloads). Het legen van de browsegeschiedenis gaat via onderdeel GESCHIEDENIS, link Alle geschiedenis wissen.